SOM EL POBLE QUE MÉS RECICLA!
Hem llegit amb una certa sorpresa la informació que Callús “suspèn en reciclatge”. I hem quedat ben parats. No solament perquè l’afirmació és rotundament falsa, sinó perquè creiem que no ajuda a mantenir i confirmar els bons hàbits que molts callussencs i callussenques tenen ja instal·lats. I a avançar en aquesta mateixa direcció.
Aquí mateix, en aquest butlletí electrònic, hem comentat diverses vegades en quin punt ens trobem en aquest aspecte. I és cert que sempre es pot fer més i es pot millorar a l’hora de reciclar i fer les coses més ben fetes per protegir el medi ambient.
Però les dades que adjuntem, facilitades pel Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, demostren clarament dues coses:
1) Que som el poble que més recicla dels que no fan la recollida porta per porta.
2) Que tenim marge de millora, certament, però que no anem enrere, sinó al contrari: reciclem cada vegada més.
Vegem-ho:
Aquesta gràfica (gràfica 1), corresponent a l’any 2016 (últim de què disposem dades) ens mostra que, després de tres pobles que fan el porta a porta (Artés, Santpedor i Oló), el primer a generar menys rebuig (i per tant, a fer més triatge entre envasos, paper i orgànica) és Callús.
I en aquesta altra gràfica (gràfica 2) es pot veure com en percentatge de recollida selectiva som el poble que més recull després dels tres pobles en què es fa el porta a porta. I a més anem destacats respecte d’altres pobles i de la mitjana comarcal.
Ja vam comentar al seu dia que no ens conformem amb aquestes dades, sinó que volem millorar. I que tenim marge per a la millora. Per això, enguany (2017) vam prendre decisions importants en aquest sentit. Com és ara posar bateries completes de contenidors (orgànica, envasos, paper i rebuig). O com fer una campanya explicant per què és necessari reciclar més i més.
I també vam dir que la recollida porta a porta haurà de ser en el futur una opció a tenir molt en compte, ja que demostra que és la manera de fer un salt de futur. Per tant, potser en un proper mandat l’ajuntament (hi hagi qui hagi) s’ho haurà de plantejar forçosament.
Però que necessitem millorar, no vol dir que ara ho fem malament o que suspenguem. Al contrari: vol dir que anem en bona direcció i que hem de continuar creant consciència entre els nostres conciutadans sobre la necessitat de separar els diferents residus i separar cada tipus per fer-lo anar on calgui.
Estem segurs que les dades d’enguany (2017) seran millors perquè les decisions preses van en la bona direcció.