Les notícies de febrer d'UMANRESA

Divendres, 2 de març de 2018
Entrevista a...
Assumpció Linares és una de les logopedes que formen part de la Unitat de la Veu de la Clínica Universitària. A més de logopeda és llicenciada en Pedagogia de la Música, Postgrau en intervenció logopèdica en els trastorns de la veu, cantant lírica i professora al grau de Logopèdia de la Facultat de Ciències de la Salut del campus Manresa de la UVic-UCC.

- Ens oblidem massa sovint de la importància de la veu i no ens en preocupem fins que apareix un problema? 

Molt sovint és el cas. Però també val a dir que depèn molt del tipus de problema i del perfil de la persona i del seu entorn. Realment depèn molt de la família en el cas dels infants i del tipus de feina i l’entorn laboral en el cas dels adults. Molt sovint les persones que consulten ho fan perquè la seva situació vocal no els permet fer la feina o les activitats que feien fins aquell moment. Els problemes de veu s’estan començant a tractar com a risc laboral i això és molt bo perquè amb formació preventiva podem aconseguir reconduir algunes possibles problemàtiques vocals i per tant evitar patiments i despeses innecessàries.
 
- La professió de logopeda està molt associada a resoldre problemes amb la pronúncia de fonemes o amb la tartamudesa, però la logopèdia va més enllà. Com ho explicaries?

I tant que va més enllà. La logopèdia és una professió molt i molt àmplia. Un logopeda pot tractar aspectes de llenguatge, de parla i de veu, però això és una simplificació ja que els temes de veu i les persones que necessiten atenció logopèdica poden anar des d’un nen que té problemes per cantar a la coral fins a una persona que ha hagut de passar per una laringectomia total. És per aquesta raó que cada cop més, els logopedes ens anem especialitzant, primerament amb clínica o educativa i més endavant amb formació específica en cada àmbit per poder atendre persones amb un tipus o altre de necessitat.
 
- Qui canta, els mals espanta? També per resoldre problemes de la veu?

Si m’ho dius a mi et diré que se’ns dubte. Es canti bé o malament, s’afini més o menys, a tots ens va bé fer el concert a la dutxa. Quan cantem es mouen moltes coses: respirem d’una altra manera, ens connectem amb les emocions, estem tan pendents de la lletra, de la melodia o de la pròpia emoció que per un moment ens podem oblidar de tot. Com a logopeda especialista en veu i en veu cantada,  per a mi el cant i la veu cantada són eines imprescindibles per millorar el gest vocal d’un pacient. Quan cantem es posen en funcionament un munt de mecanismes que són diferents dels de la veu parlada i específics de la veu cantada. Així que cantar pot aportar salut i benestar si com a logopedes utilitzem bé aquesta eina.
 
- Quins són els col·lectius que haurien de tenir més present la cura de la veu?

Els col·lectius que haurien d’estar més sensibilitzats amb aquest tema són els docents, els actors, els cantants, els locutors... Tots aquells professionals que necessiten la veu per treballar i que requereixen d’ella unes exigències elevades. Aquests professionals els anomenem professionals de la veu. A vegades els propis professionals no ho saben que en són, i és el servei de prevenció de l’empresa que detecta baixes reiterades a causa de problemes de veu entre un determinat col·lectiu. En aquest sentit hi ha molta feina a fer de sensibilització de l’existència dels factors de risc vocal a la feina.
 
- Ets una de les professionals de la Unitat de la Veu de la CU+. Quin valor afegit té un servei com aquest?

Poder formar part de la Unitat de la Veu de la CU+ és un privilegi. Té el valor afegit que som un equip de professionals formats específicament per donar resposta a trastorns de la veu i tenim la facilitat que estant en el mateix espai  la comunicació i la derivació a un altre col·lega especialista en un altre aspecte específic al voltant de la veu sigui fàcil i ràpid. Ara ja portem un temps treballant junts i també hem compartit formació. Això ens ajuda a entendre millor la feina de l’altre especialista i a guanyar cohesió com a equip i per tant a ser més eficaços a l’hora de donar resposta a les necessitats de cada pacient.
 
- Tenir formació musical, en el teu cas, t’ajuda en la teva feina com a logopeda?

Sí. No et podria dir si sóc logopeda especialista en veu perquè era músic abans d’anar a la universitat i això va fer que tingués curiositat per com funcionava la veu que utilitzava per cantar o si bé he acabat fent estudis superiors de música perquè ja era logopeda interessada en la veu i volia saber-ne més. El que està clar és que sense la formació musical que tinc no podria fer alguns tractaments molt específics que faig. I aquí s’ajunten diversos temes: el tema de l’entrenament de l’oïda, el coneixement dels estils per poder entendre què necessita específicament cada cantant.
 
 
Notícies

Professorat del grau en Podologia d’UManresa-FUB participa en el V Congrés Nacional Europeu de SIPeP a Roma

El director dels estudis del grau en Podologia de la Facultat de Ciències de la Salut del Campus Manresa de la UVic-UCC, Xavier Ortas, participa en el Vè Congrés Nacional Europeu de la Società Italiana di Podologia e Podoiatria (SIPeP) que se celebra els dies 9 i 10 de febrer a Roma.
Llegir més [>]

Les necessitats de les ciutats mitjanes no metropolitanes es posen sobre la taula en un debat en el marc dels 125 anys de les Bases de Manresa

Les ciutats mitjanes no metropolitanes han de ser més dinàmiques, dotar-se de més qualitat de vida i tenir capacitat per fer valer les seves singularitats.
Llegir més [>]

UManresa lidera tres grups de recerca de la UVic-UCC reconeguts per la Generalitat en la darrera convocatòria SGR

Els grups de recerca liderats i co-liderats per UManresa són dels àmbits de l’educació, la simulació, la podologia i la fisioteràpia. 23 professionals de les Facultats de Ciències de la Salut i de Ciències Socials participen en aquests grups d’investigació, juntament amb una vintena d’investigadors d’altres institucions.
Llegir més [>]

El Servei d'Idiomes d'UManresa es converteix en centre examinador acreditat per Oxford

El Servei d’Idiomes d’UManresa-FUB ha estat reconegut com a Centre Examinador de l’Oxford Test of English. Oxford University Press ha fet arribar aquest reconeixement a UManresa aquest mes de febrer, posant de relleu la “qualitat, l’esperit emprenedor i el renom” del seu Servei d’Idiomes.
Llegir més [>]
Fa 5 anys...

El Banc de Sang i Teixits esponsoritza una aula de formació contínua de la FUB

El director del Banc de Sang i Teixits a la Catalunya Central i el Vallès Occidental, Ramon Salinas, i el director general de la FUB, Valentí Martínez, han formalitzat aquest acord, que es tradueix en la col•locació d’un rètol que identifica l’espai amb el nom de l’entitat patrocinadora.
Llegir més [>]
 
Apunta-t'ho!
Management colours: model integrat de competències directives
01-03-2018
0019.00
Aula Diesa
Llegir més [>]

Dia Europeu de la Logopedia. Jornada sobre el mètode verbotonal
03-03-2018
10.00
Sala d'actes - FUB1
Llegir més [>]
Lliurament del Premi La Ciència i els infants
05-03-2018
19.00
Sala d'actes - FUB1
Llegir més [>]

El paper de les criptomonedes en l'entorn social
06-03-2018
18.30
Sala d'actes - FUB2
Llegir més [>]
 
La imatge del mes
El metge i investigador Pere Joan Cardona i la Coral Infantil de les Escodines reben el Premi Séquia en les categories individual i col·lectiva en un acte que es va celebrar el 17 de febrer al Museu de la Tècnica de Manresa. El premi reconeix persones i col·lectius que mantenen viu l'esperit dels manresans que van impulsar i construir la Séquia i el convoquen UManresa-FUB i Fundació Aigües de Manresa - Junta de la Sèquia.
Darrera actualització: 25.01.2019 | 12:21