RECOLLIDA SELECTIVA: ON SOM? CAP ON ANEM?

Dijous, 1 de juny de 2017

Reciclar és cosa de tothom! Els eslògans i la publicitat a favor d’una actitud cívica que tingui en compte el futur del nostre planeta i esmorteeixi l’impacte que l’empremta dels humans hi deixa són cada vegada més presents a la nostra vida. Per això fa temps es va disposar que comencéssim des de casa mitjançant un senzill acte de separar les nostres deixalles en diferents recipients per llençar-les a contenidors específics per a cada cosa: vidre, paper i cartró, envasos (llaunes i plàstics), fracció orgànica i la resta.

L’objectiu és reduir al màxim això que en diem “la resta” o rebuig, que és el que llencem al contenidor gris. I augmentar al màxim el que dipositem als altres contenidors, el contingut dels quals és el que de veritat després s’aprofita: per fer noves ampolles de vidre, per fabricar nou paper, per convertir l’orgànica en adob per als camps... O per buscar la manera d’eliminar els envasos de plàstic i de llauna i poder-ne reduir l’impacte.

A Callús, en termes generals, la nostra conducta cívica en aquest camp és encara baixa: només reciclem un 42%, si sumem el que aboquem als contenidors de vidre, paper, envasos, matèria orgànica i el que portem a les deixalleries (la mòbil o les dels pobles del voltant). És veritat que aquest índex és superior al de pobles del voltant en què no es fa la recollida “porta a porta”. Però també és cert que encara som en un nivell baix respecte del que podríem o hauríem d’aconseguir.

A la Memòria de l’any passat, per fraccions, la de rebuig ha baixat un 1,8% respecte de 2015 i som el quart poble de la comarca a generar menys rebuig (darrere d’Artés, Santpedor i Santa Maria d’Oló, pobles que fan recollida “porta a porta”). Aquesta és una bona notícia: pensem que el rebuig o resta és la fracció per la qual paguem a l’abocador de la comarca (Bufalvent), que gestiona el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i que la factura per aquests abocaments serà cada vegada més cara, ja que les directius europees obliguen a reduir al màxim possible aquests abocaments de rebuig o resta.

Hem millorat en tots els aspectes de la recollida selectiva (vidre, paper, envasos i orgànica), de manera que ara ens situem entre els 8 primers en cada àmbit. Hem recuperat els llocs que havíem tingut els anys 2010 i 2011. Això revela un esforç de molts callussencs i callussenques, que s’ha d’agrair.

Això no obstant, hi ha marge de millora. Per això a primers d’aquest any 2017 hem fet canvis en els contenidors i hem disposat bateries completes a molts punts del poble i de les colònies per poder aprofitar millor el nostre sistema de recollida selectiva. A final d’any avaluarem si el balanç és satisfactori i si hi hem guanyat.

Amb tot, no sabem si aquestes mesures seran suficients... I per això potser ens haurem de plantejar sistemes més dràstics i eficients per fer un pas endavant i arribar a fer recollida selectiva d’almenys un 75% de les deixalles que generem.

Aquest hauria de ser el nostre objectiu.  

Darrera actualització: 25.01.2019 | 12:19