Quan és Pasqua?

Dimarts, 15 de març de 2016

Algunes persones, grans o joves, ens pregunten de tant en tant com és que la diada de Pasqua s’escau cada any en un dia diferent. I com se sap quan és Pasqua?

La resposta completa cal cercar-la a la història... Però de manera fàcil i senzilla, per saber quin dia caurà Pasqua en un any determinat, la primera cosa que hem de fer és agafar un calendari en què hi hagi les “llunes”, és a dir, les diferents fases de la lluna: plena, minvant, creixent i nova.

Hi buscarem, primer de tot, el dia 21 de març: el dia en què sol començar la primavera. Aquest dia rep el nom d’”equinocci”, perquè és un dels dos dies a l’any en què el dia i la nit tenen la mateixa durada. El 21 de març és l’”equinocci de primavera”. (I l’”equinocci de tardor” sol ser el 21 o 22 de setembre).

A partir del dia 21 de març, buscarem el dia en què hi hagi lluna plena. (Els calendaris la solen indicar amb una lluna ben rodona i blanca o negra, però ben “plena”.) I un cop tinguem el dia de lluna plena, buscarem el diumenge posterior més a prop. Si la lluna plena és un dilluns, doncs el diumenge següent; si és un dissabte, l’endemà...

Aquest diumenge serà Pasqua. I el diumenge anterior serà Rams. I entre Rams i Pasqua hi haurà la Setmana Santa.

Per tant, durant la Setmana Santa sempre hi haurà lluna plena. O com solen dir els llibres, “Pasqua és el diumenge posterior al primer pleniluni posterior a l’equinocci de primavera”.

Un cop hem trobat el diumenge de Pasqua, tireu set setmanes enrere i tindreu l’inici de la Quaresma, el Carnestoltes, el Dimecres de Cendra, el Dijous Llarder... I si tireu set setmanes endavant (cinquanta dies o “pentecosta o pentecostès”), trobareu la Segona Pasqua (o Pasqua Granada) –aquest any, per exemple, s’escau el dia 15 de maig i el dilluns següent, el dia 16, també farem festa. I la setmana següent hi haurà el Corpus (i la Patum...).

Com veieu, doncs, la Pasqua condiciona bona part de les festes i celebracions de la primera meitat de l’any. Per això és important saber-la determinar.

Una darrera curiositat és que Pasqua pot ser, com a molt d’hora el dia 22 de març (si fos un diumenge i hi hagués lluna plena) i com a molt tard pels voltants de Sant Jordi... Compteu-ho!

Sigui com sigui, als callussencs i callussenques, el que més ens importa és que Pasqua és una de les festes més grans del nostre poble: és quan surten els camillaires pels carrers, places i camins del nostre poble a cantar les Caramelles i a enlairar les ballestes. Així ens anuncien que ja ha arribat la primavera!!!

 

Darrera actualització: 25.01.2019 | 12:18